De kou komt weer op en iedereen is ineens snotterig en voelt zich niet 100%. Of het nu gaat om ouderen, kinderen of zelfs dieren, niemand is écht fit in de winter. We kruipen het liefst weg in een warm holletje. Niemand wordt blij van de kou en lange, donkere dagen. Een bezoekje aan de huisarts of dierenapotheek doet vaak wonderen voor jouw snotneus of die van je huisdier. Helaas kost dit weer tijd en geld. Hier zit niemand op te wachten natuurlijk. Wil je de winter opgewekt en gezond doorstaan? Kijk dan even naar de onderstaande tips.
Zorg voor je huid
Kou is niet goed voor de huid. De kou veroorzaakt namelijk een droge en jeukende huid. Dit is erg vervelend. Vaak is de hoofdoorzaak vochttekort. Het is belangrijk dat je tijdens de koude dagen genoeg (water) drinkt. In de winter zal dit vaak in de vorm van thee of andere warme dranken gaan. Ook kan een verminderde bloeddoorstroom bijdragen aan een droge en trekkende huid. Moisturizers, crèmepjes en zalfjes doen wonderen voor jouw huid. Kijk even welke helpen bij een droge huid. Vermijd ook zoveel mogelijk stress, dit heeft een negatieve werking op je huid. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende slaapt per nacht.
Ga naar buiten
Hoe erg je er ook tegen op kijkt, je zal toch echt naar buiten moeten voor frisse lucht. De buitenlucht geeft namelijk je humeur een flinke boost. Ook voor je lichaam en geest is een wandeling in de buitenlucht erg goed. Het geeft je extra energie. Binnen kunnen ziektekiemen zich veel sneller verspreiden. Waar wacht je dus nog op? Trek je schoenen aan en gaan! Hierna is het nog lekkerder om thuis te komen in een warm huisje met een kop thee.
Eet gezond
Verkeerd eten is vaak de boosdoener voor veel lichamelijke klachten, zowel bij mensen als dieren. Vermijd dus tijdens de koude dagen moeilijk verteerbaar voedsel. Hier zitten vaak slechte suiker in, die ervoor zorgen dat je weerstand wordt verlaagd. Zorg voor voldoende vitamine D en C. Vitamine D zit in zonlicht, maar dat is er natuurlijk amper in de winter. Vitamine D zorgt ervoor dat je immuunsysteem in tact blijft en dat het risico op infecties klein blijft. Om dit toch op te doen, is het belangrijk dat je dit binnenkrijgt in de vorm van vette vis, vlees of eieren. Ook zit Vitamine D in halvarine. Vitamine C heeft een antioxiderende werking en beschermt ons tegen virussen en bacteriën. Het komt voornamelijk voor in groente, fruit, aardappelen en koolsoorten.